A Long View

Casa De Las Lomas


Overlooking the hills of Austin, Texas, this residence captures exemplary views as well as cooling southeast breezes through an open courtyard design. With a long view of the residence’s sustainability and longevity in mind, solid masonry construction and modern materials such as aerated autoclave block were employed. The expressive aesthetic of rough-hewn stone, Moorish motifs, and tiled concrete dome reminiscent of Southern Spain feels at home in the Texas landscape.

Built into a hillside, one enters the residence on the upper level through a forecourt; here, the parapet of the main entry creates a dramatic silhouette against the Texas sky.

Improved thermal efficiency was achieved through the use of aerated autoclave concrete block.

The roof is crafted of an antique tile from the Mediterranean region of France.

The stone of the exterior walls achieved its expression of “found stone” through the use of half a dozen different types of sandstone, limestone, and schist from quarries across Texas.