a native vernacular

Turnberry


Sited adjacent to a neighborhood park and overlooking a greenbelt, the Turnberry Residence forms are influenced by the country houses of England, but find their true local expression through the material combination of Texas limestone, white oak, and tile. Alluding to the more formal aspects of the site and the adjacent community park, the octagonal timber frame library and cut stone dining room become an extension of the public face of the house, both standing proud of the main house as pavilions in a more refined landscape.
The principal living spaces align along the main axis: the entry, library, living room, kitchen and breakfast are visually connected by their cut stone wainscot, timber ceilings, oak paneling and plaster walls. The main living space opens up to a terraced court surrounding a grove of live oaks, with views into the greenbelt framed by the master bedroom and service wings. Within this more natural landscape, the lower terrace’s open air pavilion focuses on the pool and fountains, overlooking a creek and rustic gardens.

The house sits within a grove of oak trees that encouraged its non-axial arrival path; however, cross-axes change the character from natural informality to civilized order.

longhorn-caverns-card

The home was inspired by the Civilian Conservation Corps public buildings of the 1930s like Samuel C.P. Vosper’s Longhorn Cavern facility.

The Library


A dovecote is a structure intended to house pigeons or doves. In some French provinces, they were built of wood in very stylized ways. Stone was the other popular building material for this old tradition, with stone structures usually built in circular, square, and occasionally octagonal form. This centuries-old tradition finds new expression in the soaring library space.